Sopot dag 3

Fast denna dag tillbringade vi inte i Sopot, utan vi åkte först till ett koncentrationsläger i Stutthoff, ca 7 mil från Sopot. Tog 2 timmar att köra dit, kan säga att Roger älskar inte riktigt den polska trafiken...
Death gate. De som gick in genom dessa portar kom oftast inte ut levande :(
110 000 fångar, inte många överevde.

Vi betalade för en guidad tur o det var tur för annars hade man nog inte förståt så mycket då inte allt stod på engelska. Lite tråkigt för Smilla dock.

Byborna runt omkring förstod inte vad som hände, de fick information om att det var mördare o andra kriminella som kom till detta fängelse. Detta berättade en bybo vid en återträff för de överlevande.


I dessa sängar sov de minst 4 st. Sittande, skarfötters.


"Sjukhuset". Här gjorde de även experiment på fångarna. Som tex hur länge överlever man i iskallt vatten. Vad händer om man sprutar in gift i folk :(

Toaletten. Här skulle alla fångar hinna med att tvätta sig o gå på toa morgon o kväll. Alla hann inte med. Ville de gå på toa mitt på dagen fick de be om lov. Å då var de tvungna att springa dit, o eftersom de sprang så blev de ibland ihjälskjutna med förklaringen att de tänkte rymma.


Gaskammaren


Krematoriet


Aska från lik

Vid varma grader blev dessa kulor dödlig gas

Minnesmonument
Stutthoff var ett väldigt stort läger o det läger där det var flest som ej överlevde på. Från början var det ett arbetsläger. Alla var tvungna att arbeta. Fanns det inget att göra hittade de på arbete. Som att flytta snöhögar tex.
2:a världskriget startade 1/9-39, de första fångarna kom hit dagen efter. Det var polacker som hade andra politiska ideér, värdefulla arbetare eller kriminiella.

En hemsk dag men intressant. Åk dit om ni har möjlighet. Hade naturligtvis hellre åkt till Auswich men det är så långt dit.

Efteråt åt vi på den lokala puben o jag tog dessa små piroger. Lite spännande att äta "deras mat"

På em/kväll shoppade vi o åt i Gdansk. Tyvärr "misslyckades" vi med maten denna gången o åt ute på gatan. Var ingen höjdare. Vi som haft sådan tur med maten o verkligen frossat. Hittade en hästsportaffär men det var lika dyrt där som i Sverige om inte dyrare. Det var likadant med kläderna, i alla fall märkeskläder. Men lite hittade vi ändå :)

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ordspråk

Hopptävling på Kalmar Hästsportklubb